Sometatko vai elätkö?

keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2017

Elämme kovia aikoja!

Nimittäin someaikoja. On monta eri päivitys- ja pläräyskanavaa, joihin hukutamme tuntitolkulla aikaamme.

Mä itse käytän Facebookia ja Instagramia. Me katsotaan harvoin nykyään telkkaria, joten päivän ruutuaika kuluu lähinnä näihin. Tällä hetkellä suurin osa käytöstäni littyy bloggaamiseen, johon erilaiset somekanavat kuuluvat oleellisesti.

Facebookista pidän eniten, koska sieltä löytyvät sekä vuosien takaiset ystävät, kaukana asuvat sukulaiset, että uudet tuttavuudet. Facebookin käyttö on näppärää ja hauskaa. Se on muutenkin monipuolinen kaikkine ominaisuuksineen, ryhmineen ja sivuineen, sekä yksityiselämään että yrittämiseen.


Instagramissa tykkään kuvapaljoudesta ja nopeudesta. Ei ihme että se on noussut Facebookin rinnalle yhdeksi käytetyimmistä sovelluksista. Sitäkin monet yrittäjät käyttävät nykyään mainoskanavana. Musta on hauska katsoa inspiroivia ja hienoja kuvia, joten Instagram on ollut tähän tarkoitukseen paras ja helppokäyttöisin.

Lisäksi sovelluksia on vaikka ja mitä, sekä kaikkea sen väliltä: Snapchat, Pinterest, Youtube, Twitter, Flickr jne. Itse en käytä näitä muita, paitsi Youtubea satunnaisesti. Snapchatin latasin kaverin kehoituksesta, mutta en vieläkään osaa käyttää sitä kunnolla ja tuntuu että sen kanssa selattavaa on jo liikaa.

Pitäisi lopettaa joko syöminen tai nukkuminen kokonaan, sitten ehtisi käyttää kaikkia.


Netistä on paljon hyötyä arkielämässä. Nykyään kun netti kulkee joka paikassa mukana, asioiden hoitaminen on helppoa. Enää ei tarvitse kantaa mukana puhelinluetteloa ja karttakirjaa.

Mua surettaa vähän se, kun yhä nuoremmilla lapsilla näkee niin paljon puhelimen tai tabletin kädessä. Jopa vauvat osaavat käyttää paremmin Youtubea, kuin moni aikuinen! Ravintolassa pienelle lapselle lykätään heti laite kouraan, jotta pysyy hiljaa ja ettei vaan opi hyville pöytätavoille. Tai ehkä hyvät pöytätavat on jokin vanhentunut juttu. Ja mä olen vanhanaikainen. Tähän sopisi sellainen Aina Inkeri Ankeinen-vitsi.

Käytiin viikonloppuna sushilla ja viereisessä pöydässä istui nelilapsinen perhe. Ihailtiin Juhan kanssa kun kaikki istuivat paikoillaan nätisti, juttelivat keskenään, nauttivat ruuasta eikä kenelläkään ollut puhelinta! Kaikki oli läsnä. Harvinaista ja ihailtavaa.

Missä menee kohtuus? Elämmekö somessa enemmän kuin tässä hetkessä?

Itse käytän sosiaalistamediaa viihdykkeenä, työvälineenä ja ystäville viestittelyyn, mutta yritän pitää sen kohtuullisena. Joskus sitä löytää netistä ja somesta kaikkea mielenkiintoista niin, että helposti "hukuttautuu" siihen. Siksi olenkin viimeaikoina tietoisesti vähentänyt semmoista turhaa näpräämistä.

Lapsen kanssa haluan olla läsnä. Silloin kun hän touhuilee omiaan tai on nukkumassa, käytän hetken hyödyksi ja saatan tehdä joitakin juttuja ruudun ääressä. Ellei silloinkin ole jotain tärkeämpää, kuten ruuanlaittoa tai kotihommia. Illalla Juhan viettäessä aikaa Julian kanssa, pystyn tekemään kesken jäänneita blogijuttuja.
Nyt on ollut inspis päällä kirjoittelun suhteen ja olen huomannut, että se venyyttää välillä iltaisin nukkumaanmenoa.

Ei hyvä!

Mutta haluan käyttää oikean mielentilan hyödyksi ja kirjoittaa ajatukset silloin ylös. Koska sitten on päiviä, jolloin ei liiku päässä mikään. Silloin on hyvä kaatua sänkyyn ajoissa.

Telkkaria katsomme nykyään aika harvoin. Osittain siksi että se on pätkinyt jo pidemmän aikaa jostain syystä. Ja toisekseen siksi, että sieltä harvoin tulee mitään viihdyttävää. Veikkaanpa että somekanavat ja ylipäätään netti korvaavat telkkarin kokonaan lähitulevaisuudessa.

Silloin kun näkee ystäviä, niin mun mielestä puhelimen pitäisi pysyä poissa. Tosi kiva jutella, kun kukaan ei kuuntele eikä katso silmiin. Onneksi näin käy harvoin!

Välillä vitsaillaan, kun vietetään aikaa kaveriporukalla ja joskus kaikki kaivavat puhelimet kouraan ja uppoutuvat tekemään omiaan. Sitä kutsutaan somekahvilaksi.


Mutta totuushan on että sosiaalinenmedia kasvaa ja kaikki muutenkin sähköistyy. Kouluissa opetetaan koodausta ja pian tabletit korvaavat kirjat.

Somessa on sekä hyvät että huonot puolensa. Kohtuullisesti ja järkevästi käytettynä siitä on paljon hyötyä. Silloin kun se vie aikaa läheisten kanssa olemiselta tai häiritsee muuten elämää, on syytä priorisoida!


Kuinka paljon sinä käytät päivässä aikaa ruudun ääressä?


❤ Anniina


You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Viisaita ajatuksia. Myönnän, että siinä ruudun ääressä tulee vietettyä aikaa ihan liikaa. Pitäisi taas alkaa tietoisesti vähentämään sitä omaa ruutuaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti suurimmalla osalla tämä sama tilanne! Huomaan että sanon "ei ole aikaa" mutta käytän aikaani turhiin asioihin kuten instan selaukseen tolkuttomasti :D Turhaan ei kannata stressiä ottaa mutta välillä on hyvä laittaa puhelin sivuun, sillä aina ei tarvitse olla saatavilla, vaikka nykyaikana siihen paljon painostetaankin :) Tekee kyllä hyvää!

   Poista
 2. Tuo on todella ärsyttävää, kun näkee ystäviä ja ne chattailee toisten kanssa. Melkein menee jopa koomisuuden puolelle :D

  Nykyään olen todella paljon ruudun edessä, sillä työni tehdään koneella. Kesän tullessa ruutu-aika vähenee, kun pystyy ulkoilla enemmän. Nyt tosin kun lapsi on tulossa, niin sitä toivoo, että kerkee vastaamaan työmaileihin :D

  https://faijahommia.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Sitä tekee mieli silloin letkauttaa jotain nasevaa! 😄

   Pakolliset hommat onkin tehtävä! Sitten kun ei ole töitä niin voi ottaa iisisti ja tehdä kaikkea muuta 👍

   Poista

Like me on Facebook

Blogitekstisuositus

Rakkautta ensisilmäyksellä

MY INSTAGRAM