Lapsen kuvat netissä - oikein vai väärin?

torstaina, marraskuuta 09, 2017

Saako lapsen kuvia laittaa nettiin? Miksi niitä ylipäätään pitää laittaa kaikkien nähtäväksi? Ja jos lapsen kuvia aikoo jakaa netissä, niin minkälaiset kuvat ovat sopivia ja mitkä eivät? 

                                                                                                          Postauksen kuvat: Mikael Kuitunen

Tämä aihe menee vähän samaan kategoriaan, kuin keskustelut imetyksestä ja pulloruokinnasta, kestovaipoista ja kertiksistä tai pyllyn pesusta vedellä ja wetwipeseillä. Jos olet vastaan, olet se kukkahattutäti ja jos olet puolesta niin olet... silti kukkahattutäti.

Heh, eli pilke silmäkulmassa tarkoitan, että teet niin tai näin, teet aina väärin päin.

Koska aihe on paljon esillä blogeissa ja koskettaa myös itseäni, niin päätin avata omaa mielipidettäni, joka ei milläänlailla ole se ainoa oikea tapa tehdä asioita. Se on vain meidän tapa ja mielipide meidän oman lapsen kuvaamisesta.

Eniten varmaan aihe mietityttää siksi, että lapsi ei saa itse päättää löytääkö hän itsensä myöhemmin netistä vai ei. Vanhemmat ovat jo päättäneet sen hänen puolestaan. Ja niin kuin sanotaan, että mikä nettiin menee, se netissä pysyy.

Kun perustin viime keväänä blogia, mietin tarkkaan millaista blogia haluan alkaa pitämään. Mitä haluan blogillani saavuttaa? Mitä haluan lukijoilleni antaa? Mitä tietoja haluan jakaa?

Koska päätin avata blogissani perhe-elämäämme, niin puhuimme tietenkin Juhan kanssa yhdessä kuvien ja tietojen julkaisuun liittyvistä hyvistä ja huonoista puolista.

Me kumpikaan emme pitäneet lapsen kuvien julkaisemista mitenkään huonona, niin kauan kun kuvat ovat kauniita ja sellaisia että lapsen ei tarvitse niitä ikinä koskaan hävetä. Me rakastetaan valokuvaamista ja olisikin outoa, jos emme kuvaisi koko perhettämme tai käyttäisi kuvia blogissani.

Kuvat ja videot on niin suuri osa meidän juttua.

Sitä paitsi netti, telkkari, mainokset ja lehdet ovat täynnä kuvia ihmisistä ja lapsista, se ei ole siis mikään uusi juttu sinänsä. En ehkä siksi myöskään näe oman lapsen laadukkaissa kuvissa mitään haittaa.

Olen muuten itsekin ollut muutamassa mainoksessa nuorempana, heh.

En ikinä voisi laittaa Juliasta nettiin mitään noloja tai esimerkiksi alastomia kuvia. Facebookin tuhansien ihmisten Vauvaryhmissä näkee välillä jos jonkinlaista pyllykuvaa ja porukalla ihmetellään, että mikähän näppylä sillä Petterillä on hanurissa. Mutta sitten ei kuitenkaan voida laittaa julkiseen tiliin mitään nättejä kuvia, koska apua apua ei niin voi tehdä.

Okei, vähän kärjistän, mutta ymmärrätte pointtini.

Jos on päättänyt pitää lapsen kuvat kokonaan poissa sekä sieltä vauvaryhmistä, että kaikkialta muualtakin, niin ymmärrän sen hyvin. Se on täysin jokaisen vanhemman oma päätös ja sitä tulee kunnioittaa. Enkä itsekään varmaan jakelisi kuvia juurikaan ellei se olisi suuri osa työtäni ja meidän elämäntapaamme.

Nyt tuntuisi oudolta, jos blogikuvissani olisi Julian tilalla joku paintilla sotkettu sensurointitöherrys. Valokuvaus on meille taidetta ja se on vähän kuin menisi viskaisemaan taidemaalauksen päälle tussilla ison ruksin. Se töherrys veisi kuvasta koko idean ja fiiliksen.

Mielummin jättäisin kuvan kokonaan laittamatta ja keskittyisin vain tekstiin.

Toinen vaihtoehto olisi ottaa kuvia, jossa kasvoja ei voida tunnistaa. Se on mun mielestä kivemman näköistä, kuin ne sensurointitöherrykset. Jos oltaisiin päätetty pitää Julia pois julkisuudesta, niin oltaisiin varmaan tehty se niin.

Nykyään kuitenkin teemme myös perhevlogia ja Taaperotiistai-videoita, joissa Juliakin testaa kanssamme lasten paikkoja sun muita juttuja, joten olisi hassua jos häntä ei näkyisi videoissa tai blogissa.

Kuvien lisäksi, täytyy miettiä myös muuta sisältöä. Itse en kerro blogissani lapsen huonoista päivistä tai muustakaan sellaisesta mikä voisi nolottaa häntä myöhemmin. Jos kirjoittaisin anonyyminä, voisin vapaammin kertoa blogissani ihan mitä vaan.

Mutta kun se ei ole taas se meidän juttu.

Olen miettinyt paljon tulevaisuutta. Aijonko aina ottaa kuvia lapsestamme vai muutanko blogini ja YouTube-kanavani tyyliä jossain vaiheessa? Sitten kun Julia on isompi, niin voi olla, että tyylimme muuttuu.

Taaperotiistai kun on taaperotiistai, eikä koululaistiistai.

Ehkä Julian kasvaessa teen videoita ja blogikirjoituksia muista aiheista. Ehkä kuvaankin vain itseäni. Tai ehkä alan luontokuvaajaksi ja teen lintubongausvideoita.

En tiedä vielä.

Keskustelua herättävä aihe, jota on hyvä pohtia kaikista näkökulmista.

Mitä ajatuksia sinussa herää?


❤ Anniina


*Kuvien koru saatu yhteistyöstä: By Pinja

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Se on just niinku sanot, olet kumpaa mieltä tahansa niin väärin se on joka tapauksessa ;) Meillä on tehty päätös, että lapsista ei ole kuvia netissä. Joskus olen tätä päätöstä venyttänyt julkaisemalla kuvan, joka on otettu takaapäin, mutta niitäkin on vain muutama. Oma ajatukseni näitä kuvia kohtaan on oikeasti kovin ristiriitainen ja musta tuntuu, että olen välillä tekopyhä. Sillä en halua julkaista lapsista kuvia, mutta rakastan esim. blogipostauksia, missä on lasten kuvia :D Minulla on monia lasten kuvia, jotka on omasta mielestä kauniita ja hyviä kuvia, lapset on täysin tunnistamattomia (kuvakulma sellainen ettei esim. kasvot näy), mutta en voi julkaista niitä, koska olemme niin päättäneet. Silloin tällöin painin itseni kanssa siitä, muutanko päätöstäni niin, että kuvia joissa ei kasvot näy voi julkaista. Minä tekisin tämän myönnytyksen, mutta mieheni on toista mieltä.

  Kukkahattutäti minusta kuoriutuu siinä vaiheessa, kun lapsista julkaistaan alastomia kuvia. Ne ei minusta kuulu kaiken kansan nähtäville millään syyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin! Ja joo, noi on ristiriitiaisia asioita, välillä alkuaikoina itsekin mietin että tykkään katsella muiden lasten kuvia mutta haluanko jakaa omani, nää on vaikeita juttuja ja kuitenkin aika iso päätös koska ne kuvat tosiaan jää sinne nettiin :) Ja joo, meissä kaikissa asuu pieni kukkis :D <3

   Poista
 2. Samoilla linjoilla: julkaisen lapsestani kuvia, joita ei tarvitse hävetä nyt eikä myöhemmin. Ei alastonkuvia, ei räkä valuu -kuvia, ei noloja pottakuvia. Kuvissa saa silti olla huumoria ja elämisen makua. Ja kun lapsellä on tarpeeksi ikää, saa hän itse päättää, mitä julkaistaan vai julkaistaanko mitään. Tosin ymmärrän myös niitä, jotka ovat tehneet valinnan olla paljastamatta esim. lapsensa kasvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! En itsekään haluisi ottaa vessanpytyllä selfietä tai laittaa kuvaa valuvasta nenästä :D

   Poista

Like me on Facebook

Blogitekstisuositus

Rakkautta ensisilmäyksellä

MY INSTAGRAM