Ekologisempaa elämää ilman ahdistusta

maanantaina, maaliskuuta 18, 2019Ilmastonmuutos, ympäristöasiat ja kuluttaminen on ollut jo pitkään pinnalla. On ollut hienoa huomata miten paljon ihmisten käyttäytyminen on muuttunut ja näitä asioita on todella ruvettu pohtimaan. Eikä pelkästään pohtimaan, vaan yhä useammalla näkee kestokasseja, kirppisvaatteita ja polkupyöriä. Kierrättäminen lisääntyy ja roskaaminen vähenee. Tuntuu, että ilmastoasiat on jo ihan muotia! 

Meidän perhe on myös muuttunut pienien valintojen myötä ekologisemmaksi ja etenkin maalle muutto-projekti on saanut meidät entistä enemmän pohtimaan ympäristöasioita. Ei meidän jokainen valinta ole täydellinen, mutta moni asia on muuttunut. Se on mun mielestä tärkeintä, varsinkin kun ei olla muutenkaan kovin suurkulutuksinen perhe. 

Mä olen koko ikäni suosinut kirpputoreja ja säästäväisyyttä. Ulkomaan matkatkin voi laskea yhden käden sormilla. Mun vanhemmilla ei ole koskaan ollut autoa, vaan ajeltiin aina julkisilla tai pyörällä. Tulot ei olleet päätä huimaavat, joten olen tottunut ostamaan harkitusti ja tarpeeseen - enimmäkseen käytettynä. Kierrätystä on harrastettu kyllästymiseen asti. Äiti jaksoi aina huomauttaa, jos turhia valoja pidettiin päällä. Mä huomaan tämän piirteen nykyään itsessäni ja sammuttelen jatkuvasti turhia valoja. Mieluiten viihdyn kynttilänvalossa. 

Silti koen, että voin tehdä muutoksia vielä monessa kulutustottumuksessani, mutta en myöskään aio potea huonoa omatuntoa, jos ostan joskus muovipussin tai käyn lämpimässä suihkussa. 

Vaikka ilmastonmuutoskeskustelu on tärkeää ja vaikutus on ollut tietenkin enimmäkseen positiivinen, niin väkisinkin itseäni on alkanut harmittamaan ihmisten keskuudessa lisääntyvä ahdistus ja negatiiviset ajatukset. 

Puhutaan ilmastoahdistuksesta. Sen sijaan, että me iloittaisiin niistä tekemistämme paremmista valinnoista ja kannustettaisiin positiivisella tavalla muita, niin tuntuu että huomio kohdistuukin usein ahdistukseen, riittämättömyyden tunteeseen, epätoivoon ja toisten valintojen ilkeään arvosteluun. Etenkin julkisuudessa näkyvät henkilöt ovat nyt tiukan tarkkailun ja arvostelun alla - heidän some-elämää kun on helpompi seurata, kuin vaikkapa sen naapurin Matin, joka pitää aina verhot ikkunan edessä. 

Eräs tyyppi iloitsi somessa, kun oli löytänyt paistopisteeltä gluteenittoman riisipiirakan ja nauttivansa siitä opiskelujen lomassa. Seuraavassa postauksessa hän totesi ilon olleen lyhyt, koska joku seuraaja huomautti siitä, että riisipiirakka on pakattu muoviin ja muistutteli ilmastonmuutoksesta. 

Keliaakikon on muutenkin vaikeuksia löytää sopivia tuotteita ja tämän vuoksi gluteenittomat tuotteet ovat joskus erikseen pakattu, varsinkin jos niillä on riski joutua kosketuksiin tavallisten tuotteiden kanssa. Tämä riisipiirakkarikollinen tunsi saamansa kommentin vuoksi huonoa omatuntoa tekemästään ostoksesta, vaikka tekeekin paljon muita ympäristöystävällisiä valintoja. Mun mielestä tämä oli jotenkin tosi harmillista. Sitä paitsi ne satunnaiset muovipakkauksethan voi kierrättää.

Juttelin erään vaikuttajan kanssa tästä aiheesta. Hänen työhönsä on aina kuulunut mm. matkustelu ja muoti, mutta on nyt ajoittain tuonut myös ekologisuusteemaa esiin. Hän oli saanut negatiivisia kommentteja siitä, ettei voi jakaa ekovinkkejä "koska ei ole varaa kehuskella millään ekoteoilla".  Eikö pieni muutos ole parempi kuin ei mitään? Varsinkin jos totaalisen minimalistinen zero waste-ekohippielämäkään ei ole kaikkien kohdalla realistista.

Kaikki joiden työ liittyy millään tavalla matkustamiseen, myymiseen tai kuluttamiseen, tulisi ilmeisesti siis vaihtaa alaa. Meillä taitaa ilmastonmuutoksen lisäksi olla pian edessä työpaikkapula :D 

Tottakai tähän ilmastonmuutokseen liittyviä ahdistuksen tunteita voi olla vaikea kieltää, mutta en näe siltikään hyväksi, että ahdistusta lietsotaan tai stalkataan muiden valintoja, että päästään ilkeilemään toinen toisillemme. En usko, että tässäkään asiassa meistä kukaan on niin täydellinen, että me voidaan suureen ääneen tuomita toisia ihmisiä heidän valinnoistaan. Toisten mielipahan lisäämisen sijaan tarkkailisin omia kulutustottumuksiani ja jakaisin omia vinkkejäni esimerkin ja ilon kautta.

Sopivan ekologista, mutta ennen kaikkea positiivista viikkoa!

❤ Anniina 
You Might Also Like

0 kommenttia

Like me on Facebook

Blogitekstisuositus

Rakkautta ensisilmäyksellä

MY INSTAGRAM