Vanhan talon esittely

torstaina, maaliskuuta 07, 2019
Tehtiin taannoin YouTubeen "Maatila tour"-video, jossa käytiin läpi tulevan kotimme piharakennuksia ja rantamökkejä. Vaikka päätalo onkin näkynyt paljon vlogeissamme, niin ajattelimme kuvata vielä erikseen esittelyvideon, jossa tutustutaan tarkemmin talon pohjaan sekä eri tiloihin.

Päätalo on rakennettu tietojemme mukaan vuonna -47 ja alunperin siinä oli vain pelkkä hirsitupa, jossa silloin koko perhe lapsineen asuivat. Talon asukkaat muistelivat lapsuuttaan, silloin kun teimme heidän kanssa talokauppoja ja he kertoivat miten lapsena katselivat tuvan laajennusprojektia samalla, kun äiti keitteli heille padassa velliä talon pihalla. Taloa laajennettiin silloin lautarakenteisesti ja ympärille rakentui makuuhuone, olohuone, eteinen, kuisti, sekä vintti. Vastapäisessä navetassa asui mm. vuohia. Pässi oli hieman äkäinen tapaus ja ajoikin pari kertaa lapsia takaa. Pihalla, ison kuusen vieressä on kivi, jonka päälle lapset silloin hyppivät pakoon arvaamatonta sarvipäätä.

Historia ja vanhat tarinat ovat asia, joka tekee näistä vanhoista taloista niin kiehtovia. Toivon, että päästään kuulemaan vielä joskus lisää tarinoita tästä paikasta ja kirjoittamaan niitä ylös. Olisi myös ihanaa nähdä vaikkapa vanhoja valokuvia. Kopioisin niitä kehyksiin seinälle muistuttamaan talon historiasta.

Kerron esittelyvideolla, miten alkuun ajattelin, että haluan paljon "uudistaa" pintoja. Nyt kun talossa on vietetty aikaa, niin yhä enemmän on tuntunut siltä, että mitään ei haluaisi uusia ellei ole pakko. Olen alkanut pitämään kuluneista pinnoista, kuistin puupaneeleista, vanhoista ovista ja kahvoista. Harmittaa, että taloa on jossakin vaiheessa rempattu ja sinne on tuotu muovia. Ikkunat on myös vaihdettu kokonaan uusiin, sen sijaan, että vanhat olisi kunnostettu. Uudet ikkunat keräävät kosteutta ikävästi sisälleen, eikä muovimateriaali hengitä, joten en usko, että ne ovat paras ratkaisu painovoimaiseen ilmanvaihtoon pohjautuvaan vanhaan puutaloon. Vaikka en mikään rakennusekspertti olekaan. Myös ulkomaali näyttäisi olevan ikävä kyllä lateksimaalia, jonka alta pilkistää kauniisti harmaantunut puu. Niinhän sitä sanotaan, että jos ostaa vanhan puutalon, niin paras olisi sellainen mitä on mahdollisimman vähän rempattu (varsinkaan 70-90-luvuilla).

Mutta katsotaan. Jos käy hyvä mäihä, niin esim. vesi- ja viemäriputket, sekä rakenteet niiden ympärillä ovat kunnossa ja ne voidaan ne halutessamme ottaa jossakin vaiheessa käyttöön. Tähän asti ollaan tykätty paikan askeettisuudesta kantovesineen ja ulkohuusseineen ja siitä, että kaikki on niin erilaista kuin kaupungissa. Sitten kun päästään muuttamaan, niin voidaan ajan kanssa miettiä, että mikä on tarpeen korjata ja mikä ei.

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan esittelyvideon!

https://youtu.be/uhydcCbkG3k


Ihanaa loppuviikkoa!

❤ AnniinaYou Might Also Like

0 kommenttia

Like me on Facebook

Blogitekstisuositus

Rakkautta ensisilmäyksellä

MY INSTAGRAM