Näin vähennät säteilyä ympärilläsi

torstaina, huhtikuuta 25, 2019Jokin aika sitten pohdin Instagramissani matkapuhelimien ja muiden laitteiden aiheuttamaa säteilyä, sekä sen pitkäaikaisvaikutuksia etenkin lapsiin. Raskausaikana luin joitakin artikkeleita aiheeseen liittyen ja niiden pohjalta rupesin pitämään yöpöydällä lojuvan kännykkäni lentokonetilassa yön ajan. Sammutimme usein myös olohuoneesta netin pois yöksi. Luulin olleeni vähän foliohattua, mutta monet seuraajistani laittoivatkin viestiä, että ovat pohtineet samoja asioita ja lukeneet säteilyn haitoista.

Ennen oli vain yksi tai kaksi kännykkää perheessä, mutta nykyään monessa perheessä on useita matkapuhelimia, tabletteja, älykodinkoneita, sekä langattomia kuulokkeita. Ranteessa pidettävät älykellotkin yleistyvät. Kodissa, naapurien kodeissa, autossa, työpaikalla, kauppakeskuksissa, koulussa ja päiväkodissa on säteileviä laitteita - olemme niiden ympäröimiä 24/7.

Alkuvuodesta Suomeen tuli 5G, joka lupailee dataliikenteen muuttuvan hurjat 10 000 kertaiseksi nykyiseen nähden. En ole tekniikan ihmelapsi, mutta hurjaltahan tämä kuulostaa! Mietin myös, että onko kaikkien laitteiden aiheuttamia haittoja voitu vielä tutkia tarpeeksi hyvin, kun tämä kaikki on  vielä niin uutta näissä mittakaavoissa. Maailmalla onkin paljon tutkijoita, jotka haluaisivat lykätä 5G:n tuloa ja puhuvat älylaitteiden haitoista.

Miksi Suomessa ei puhuta?

Tämä on itselleni siinä mielessä ristiriitainen aihe, että työni on täysin netistä riippuvainen. Päivittäisiä tärkeitä työvälineitäni ovat kännykkä ja tietokone, nopealla langattomalla netillä. Näistä asioista en voi luopua ellen vaihda alaa.

Suomessa matkapuhelimien säteilyä eli SAR-arvoa valvoo STUK. SAR-arvo ei kerro kuitenkaan koko totuutta, esimerkiksi säteilyn biologisia vaikutuksia. Säteilyn yhteyttä esimerkiksi neurologisiin sairauksiin ja syöpiin on tutkittu.

En nyt alkaisi hysteeriseksi, koska on asoita joihin ei voi aina itse vaikuttaa, mutta pieniä juttuja jokainen voi tehdä omassa kodissaan rajoittamalla laitteiden määrää ja turhaa käyttöä. Ei siitä ainakaan haittaa ole!

Sain eräältä seuraajaltani kirjavinkin Älyn jäljille (Laura Lindgren, Salla Wilskman ja Nina Soukka). Kirjan mukana on tieto-osuus älylaitteiden terveysvaikutuksista, sekä vinkkejä aiheeseen liittyen. Sen mukaan esimerkiksi Itävallassa Wienin lääkäriliitto on suositellut, että alle 16-vuotiaat eivät käyttäisi matkapuhelinta kuin hätätilanteissa. Monissa maissa noudatetaan varovaisuusperiaatteita raja-arvopolitiikassa esimerkiksi Sveitsissä, Italiassa ja Liettuassa.

Belgiassa on käytössä kännykkätarra, josta näkee SAR-arvon ja kuluttajia ohjataan valitsemaan matkapuhelin, jossa on mahdollisimman alhainen lukema. Ensikännyköiden myynti alle 7-vuotiaille lapsille on Belgiassa kielletty, eikä kouluissa ja päiväkodeissa sallita langatonta WLAN-verkkoa.

Kyproksen opetusministeriö kielsi 2017 langattoman teknologian käytön esikouluissa ja lopettaa peruskoulujen uusien langattomien verkkojen asennuksen. Langatonta teknologiaa käytetään vain koulujen hallinnollisella puolella ja loput korvataan kiinteällä kaapeliyhteydellä. Kanadassa terveysviranomainen suosittelee, ettei alle 18-vuotiaat käyttäisi kännykkää ollenkaan.

Monissa maissa terveys- ja säteilyviranomaiset ovat siis huolissaan matkapuhelimien ym. säteilevien laitteiden vaikutuksista ja kehottavat rajoittamaan niiden käyttöä. Lankapuhelimien käyttöä suositellaan kännyköiden sijaan, mutta valitettavasti lankapuhelimet poistuvat kovaa vauhtia matkapuhelimien tieltä.

Ennen asiat oli paremmin :D

Miten vähentää säteilylle altistumista?

- Pidä matkapuhelin kehosta mahdollisimman kaukana, etenkin puhelun yhdistyessä.
- Puhu mahdollisimman vähän.
- Hyödynnä puhelun aikana kaiutinta tai handsfreetä (langallista).
- Älä pidä puhelinta sängyn lähellä tai pidä se ainakin lentokonetilassa öisin.
- Laita kodin WLAN yöksi pois päältä.
- Sammuta turhat laitteet pois, kun niitä ei käytetä.
- Rajoita lapsen ruutuaikaa mahdollisimman vähäiseksi ja keksi vaihtoehtoista puuhaa.
- Säteily on voimakkaampaa liikennevälineissä kuten autossa, bussissa ja metrossa, joten vältä soittamista näissä.
- Vältä suurien tiedostojen lataamista matkapuhelimella.
- Kytke matkapuhelimesta pois päältä kaikki turhat taustapalvelut jos et niitä tarvitse. Kytkemällä dataliikenteen pois päältä kokonaan, älypuhelin muuttuu peruspuhelimeksi ja säteilyn määrä on pienempi.
- Matkapuhelimista vähiten säteilevä vaihtoehto on sellainen, jossa on alhainen SAR-arvo ja ulkoinen antenni.

Oletteko te pohtineet näitä säteilyasioita ja mitä muutoksia olette tehneet oman kodin säteilymäärän vähentämiseksi? :)


❤ Anniina


Lähde: Laura Lindgren, Salla Wilskman ja Nina Soukka: Älyn jäljille. Erja Tamminen Ay 2018.)

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Heippa, mielenkiintoista pohdintaa aiheesta. Olen itsekkin pohtinut että miksi asiaa ei ota "kukaan" puheeksi, hienoa että sinä toit tämän aiheen esille.

    VastaaPoista

Like me on Facebook

Blogitekstisuositus

Rakkautta ensisilmäyksellä

MY INSTAGRAM